dijous, 18 de febrer del 2010

Aprèn a fer de biòleg

La marialluïsa


La marialluïsa és una planta arbustiva en forma d'arbust caducifoli de fins a 2m d'altura. Són de un color verd pàl·lid, tenen un tacte un xic aspre. Les fulles són herbàcies i presenten un pecíol curt. Amb 4 pètals estrellats soldats per la base.

És fotòfila i prefereix climes càlids constants, s'ha de protegir de les gelades i no tolera la boira. Exigeix sòls ben drenats, humits a l'estiu i bastant fèrtils. S'adapta bé a altituds que van des del nivell del mar fins als 800 metres. Floreixen a l'estiu.


És fa servir:

És molt útil per a expulsar els gasos de l'aparell digestiu, evitant les flatulències i l'aerofàgia.
També és útil per a facilitar la digestió o en estómacs dèbils o nerviosos, exerceix una funció tonificant, digestiva i tranquil·litzant, evitant els espasmes i la dispèpsia (males digestions acompanyades de gasos, sensació de vòmits i ardor d'estómac).
El borneol i el limonè són els responsables d'aquesta darrera propietat.
Pel seu contingut en cineol, resulta adequada en el tractament de malalties reumàtiques.
Quan es té la tendència a tenir halitosi¡ (mal alè) resulta molt útil realitzar rentades amb la infusió d'una cullerada de fulles i flors seques.
La infusió d'una cullerada de fulles i flors seques resulta beneficiosa per a les afeccions de l'aparell respiratori, especialment per a expulsar les mucositats, per la qual cosa exerceix una funció expectorant. D'igual manera el mateix preparat resulta adequat per a combatre la tos.
Resulta molt adequada la infusió de herba marialluïsa per a relaxar i tonificar els nervis.
Aquesta mateixa infusió es pot afegir a l'aigua del bany per a aconseguir l'efecte tranquil·litzant mencionat.

També serveix per cuinar:

La Marialluïsa s'utilitza en la cuina com a planta aromàtica, per a donar sabor a molts plats: peixos, pollastre, amanides , pastissos, etc. També entra a formar part en la combinació de còctels, xarrupets, o begudes fredes perquè hi aporta un toc molt exòtic.

I també serveix per la Indústria de la perfumeria:

L'oli essencial molt ric en components aromàtics i amb propietats bactericides s'utilitza en la indústria de la perfumeria i entra a formar part de la fabricació de productes de neteja personal, com a sabons, xampús, dentifricis, locions capil·lars, etc.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada